Column van Gerdien Brinkman – www.nahoverijssel.nl

Meldpunt Buurtzorg.nl

Er zijn vele, vele meldpunten in digitale omloop. Ik noem er twee: de ergste en de leukste. Vervolgens roep ik er zelf één in het leven. Let op! De ergste –wat mij betreft – is het meldpunt Polen. Als je overlast hebt van (want dat heb je, anonimus) en hoe erg dan wel niet van Polen en dan ook nog maar wat Midden-Europeanen erbij . De lijst is aangeboden aan onze Minister van Justitie met het verzoek “er wat aan te doen”. Toe maar. De leukste –wat mij betreft- is het meldpunt SOS: “signalering onjuist spatiegebruik”. Dieistoch ge weldig? Mij is het te doen om een nieuw meldpunt. Ik vrees dat ik daar niet de landelijke pers mee haal, hoewel dat op voorhand jammer is. Erg jammer. De BuurtZorg, namelijk. Dáár wil ik het over hebben. Het ging en gaat als volgt. Mantel is aan haar schouder geopereerd. Afgescheurde supraspinatus moest weer aangehecht worden (lees; vastgeniet, of iets dergelijks). Derhalve was en is Mantel toch gauw een tijdje uit de running. Uitgangspunt is dat thuiszorg zo veel als mogelijk geleverd wordt door thuis. Een logisch en gezond uitgangspunt. Een land kan tenondergaan (SOS, hier, misschien?) aan te veel zorg van overheidswege geleverd. Dus: wat dichtbij gedaan en geleverd kan worden: dat moet gedaan en geleverd worden. Maar!! De geopereerde Mantel was (en is) Mantel van een NAH. Van mij ,dus. En dùs kregen we een indicatie voor hulp aan huis. En dáár was BÚÚRTZORG!! Een team – in dit geval Zwolle-Zuid- van tien wijkverpleegsters die, in goed onderling overleg, de ochtendverzorging op zich nemen. Rustig en alle tijd nemend, met aandacht voor ook andere klachten dan de schouder; ze zoeken de goede kleren uit; geven de honden aandacht, drinken een kopje koffie. Ze wéten waar het over gaat, waar de vorige buurtzorgster naar gekeken heeft, waar men gezamenlijk even de koppen voor bij elkaar steekt. Helemaal en vooral: BÚÚRTZORG is een team dat veel ruimte krijgt om zelfverantwoordelijk te werken. Resultaat van zorg telt, de minuten niet. Invloed en verantwoordelijkheid gaan één op één: da’s het mooiste werkklimaat dat er is. En dat merken wij, Mantel en ik. Chapeau!! Meldpunt BUURTZORG ZWOLLE-ZUID.nl kan zich melden bij mij. Ik publiceer wel. Gerdien Brinkman